İz Metal Market - İZMİR Hoşgeldiniz...

Bize Ulaşın

532 676 2045

Çalışma Saatleri

9:00 - 18:00

E-posta Adresimiz

info@izmetalmarket.com

Hadde Nedir? Haddeleme Nasıl Yapılır?

Hadde Nedir? Haddeleme Nasıl Yapılır?

Hadde Nedir? Haddeleme Nasıl Yapılır?

Hadde Nedir? Haddeleme Nasıl Yapılır?

 

 

Hadde; çelik bir araç olup, madenleri tel hâline getirmek için kullanılır. Üzerinde birçok delik vardır ve bunlar farklı büyüklüklerdedir. Hadde makinelerinin bazıları el ile kullanılırken bazıları motor yardımıyla çalışır.

Deliklerin girişleri ve çıkışları konik yapıya sahiptir. Bunlar seri şeklinde düzenlenmiştir. Bunun amacı, tel çapını en aza indirmektir.

Haddeleme Ne Demektir?

Çeliğin işlenme süreci öncelikle cevher aşamasından başlar. Daha sonra kütük, bloom, slab olarak devam eder. Buna, p’lastik şekillendirme’ adı verilir.

Sac, profil ve benzeri yarı mamul ürünleri böylelikle elde edilir. İşte bu temel imalât proseslerinin ilki haddelemedir.

Hadde makinesini merdaneler çalıştırır. Çelik kütüklerin veya metallerin bu makinelerden geçirilip levha durumuna getirilmesi, ‘haddeleme’ diye tanımlanır. Bu makineler boru üretiminde de kullanılabilir.

Haddeden çekilen kütüklerin sıcaklığı genellikle 1.250 derecedir. Bununla beraber, malzemeler soğuk çekme işlemine de tâbî tutulabilir.

Kütük, bloom veya slab hâlinde bulunan metal, kendi ekseni çevresinde dönüş yapan iki merdane arasından geçirilip ezilir. Bu sayede malzeme, merdaneler arasındaki boşluğun ölçüsüne getirilmiş olur.

Haddeleme Nasıl Gerçekleştirilir?

Bu işlem esnasında merdaneler aynı hızla, ancak zıt yönde döner. Metal, merdanelerin arasından geçirilirken plastik deformasyona uğrayacağı için haddelenmiş metal daha az çıkış kalınlığına sahip olacaktır.

Haddeleme, mekanik mânâda bir basma işlemi olarak nitelendirilebilir. Uygulanan yalnızca bir kuvvet mevcuttur; o ise merdanelerin sağladığı radyal basınçtır. Metal, bu kuvvetlerin yardımıyla şekil alır.

Sürtünme kuvveti, malzemeyi merdanelerin arasında ilerletir. Haddeleme işlemi neticesinde malzemelerin kesit kalınlığı azalır, boyu uzar ve genişliği artar. Genişlik ölçüsünde meydana gelen artış; malzemenin boyutu, eformasyon oranı ve merdanelerin çapı gibi faktörlere göre değişiklik gösterir.

Haddeleme için Kullanılan Merdane Sistemleri

İstenilen ürünlerin özellikleri ve kullanılan yöntemler doğrultusunda farklı merdanelerden yarrlanılır. Gereken güç ve oluşturulacak geometri farklılık arz ettiğinden; 2, 3, 4 veya daha fazla merdane içeren tasarımlar geliştirilmiştir.

  • 2 Merdaneli Sistem: Merdanelerin biri altta, diğeri de üstte yer alır. Bunlar ayrı yönlere, fakat eşit hızla döner. Metal kütlesi bunların aralarından geçirilmek suretiyle inceltilir ve böyle işlenir.
  • 3 Merdaneli Sistem: Merdanelerin ilk ikisi karşıt yönlere doğru dönerken, öteki merdane, ortadaki merdaneyle farklı yönde dönüş yapar. Bu sistem, çoklu kademenin gerekli olduğu işlerde oldukça avantajlıdır.
  • 4 Merdaneli Sistem: İki merdane asıl işi yaparken, öteki merdaneler de onları destekler. Bu, haddeleme esnasında ortaya çıkan tepki kuvvetlerini dengeler. Kesitlerde yeteri kadar incelme sağlanabilir ve silindirlerin stabil çalışması mümkün olur.
  • Tandem Haddeleme Sistemi: Metaller kademeli olarak haddelenecek ise, bu sistem tercih edilir. Tandem sisteminde aynı hat, çoklu silindir grubu içerir. Metal blokların kalınlığı tandem sistem üzerinde kademe kademe küçültülür.

Haddeleme yöntemlerini ve sistemlerini etkin şekilde kullanan İz Metal Market, en kaliteli hadde ürünleri için doğru adrestir. Modern teknolojilerden faydalanan ve nitelikli hizmet prensibini tüm ürünlerine yansıtan firmamız, bütün sektörel talepleri ve özel gereksinimleri en iyi şekilde karşılar.

Yorumlar ( 0 )

Hiç yorum yapılmamış

Yorum Yap

Bize Ulaşın

Son teknoloji ışığında, taleplere ve beklentilere uygun, titiz ve özenli işçiliğin doğru adresi olan firmamız, isteklerinizi en doğru şekilde karşılamaya hazırdır.

Telefon

532 676 2045

Eposta

info@izmetalmarket.com